31.05.22

Systeembeheerder Bart: “Ik nam extra tickets aan om zoveel mogelijk bij te leren”

Bijna vier jaar geleden begon Bart zijn carrière bij ITC als helpdesk engineer, maar al snel groeide hij door tot systeembeheerder en back-up-specialist. Bart samengevat in drie woorden? Leergierig, allrounder en hartenjager-van-het-eerste-uur.

Iedere zes maanden een nieuwe pc

Zoals bij iedere IT’er is de spreekwoordelijke vonk ergens in de jeugd overgesprongen bij Bart. “Ik leerde pc’s kennen via mijn nonkel, die er verschillende had en zich vooral amuseerde met het kopiëren van cd’s (lacht). Op mijn 10e maakte ik mijn allereerste pc kapot, die ik eigenlijk moest herstellen. En sinds ik mijn eerste eigen pc – toen nog met Windows95 – kreeg, is mijn liefde voor IT nooit meer gaan liggen.”

“Op de duur kocht ik bijna ieder half jaar een nieuwe pc en verkocht ik mijn “oude” pc die op dat moment nog veel geld waard was. Maar op een bepaald moment ben ik daar toch maar mee gestopt en ben ik beginnen bezighouden met zelfbouwoplossingen voor thuisservers, media pc’s en opslagsystemen.”

Hartenjagersmarathon

Zijn sollicitatie bij ITC herinnert Bart zich nog levendig. “Ze zochten al een tijdje een helpdesk engineer. Via een ex-collega kwam ik op de vacature uit. Ik weet nog dat ik Inneke, die vandaag zaakvoerder is, bijna zat te stalken voor een afspraak (lacht). Al na een week was alles in kannen in kruiken.”

Vandaag zorgt Bart er graag mee voor dat mensen zich thuisvoelen bij ITC. “We zijn een heel familiaal bedrijf. Van een baas-werknemer-relatie is er bij ons absoluut geen sprake. De sfeer hier is trouwens dé reden waarom ik hier zo graag werk.”

“Ik vind het bijvoorbeeld geweldig dat we regelmatig hartenjagen tijdens de middagen. Sommige collega’s blijven regelmatig zelfs nog een uurtje hangen na het werk om een paar spelletjes te kaarten. En ook op vrijdagen valt het wel eens voor dat we blijven plakken na het werk om samen te kaarten en eten. Ik ben blij dat ik mee deel uitmaak van die fijne traditie. Zelfs tijdens corona zijn we online verder blijven kaarten met elkaar.”

"Ik vind het geweldig dat we regelmatig hartenjagen tijdens de middagen en ben fier om deel te mogen uitmaken van deze traditie."

“Vrijheid om buiten de functie te groeien”

Als systeembeheerder zet Bart nieuwe (server)omgevingen op, maar zorgt hij er ook voor dat bestaande systemen optimaal blijven werken. Bij onze klanten, maar ook bij ITC zelf.

“Ik begon bij ITC als helpdesk engineer en hielp de klanten toen nog vooral op afstand. Maar ik ben iemand die heel vlug bijleert. Ik nam zoveel mogelijk tickets zelf aan en leerde op die manier heel snel bij. Niet heel veel later mocht ik het al proberen als systeembeheerder. Dat we hier de vrijheid krijgen om onze expertise te ontwikkelen buiten onze eigen functie, maakt dat ik me hier heel hard op mijn plek voel. Een functie is hier geen afgesloten hokje.”

“Hackers blijven niet stilstaan, dus wij ook niet”

Al snel begon Bart zich ook het hele back-upverhaal eigen te maken. “In het begin was dat kleinschalig en sprong ik hier en daar in. Maar sinds een aantal jaren is hele securityverhaal geëxplodeerd. De back-up is de last line of defense. Zonder back-up ben je gezien. Logisch dus dat dit meer en meer het gedroomde doelwit is geworden van hackers om bedrijven te kunnen gijzelen. Zij blijven niet stilstaan, dus kunnen wij ons dat ook niet permitteren.”

Speelse trips met het gezin

Werkdag voorbij, computerscherm uit? Niet per se voor Bart. “Ook na de uren durf ik soms nog even bezig te zijn met het werk. Kleine dingetjes voor ons, maar die voor een klant wel een wereld van verschil kunnen maken wanneer ze de dag erna aan hun werkdag beginnen.”

“Eens de pc helemaal uitstaat, hou ik me het liefst bezig met mijn kinderen. Samen fietsen of een pretpark bezoeken. We hebben net een abonnement voor Bobbejaanland gekocht, dus daar gaan we zeker nog een paar keer naartoe dit jaar. Dat is waar ik trouwens ook het meest van geniet: korte, maar krachtige trips. Grote, lange vakanties hoeven niet elk jaar voor mij.”

“Daarnaast ga ik ook graag fitnessen. Ik probeer er twee à drie keer per week met een ITC-collega langs te gaan om even te ontspannen en alle stress uit te zweten. En wanneer er toevallig een nieuwe straffe first person shooter op de markt komt en ik heb nog wat tijd over, dan probeer ik die met plezier uit.”

Zit er ook een digitale duizendpoot in jou?

Verken je net zoals Bart graag de grenzen van jouw IT-expertise? Bij ITC zien we je heel graag komen! Welke vacatures we precies in petto hebben op dit moment? Neem een kijkje op onze jobpagina! Of laat spontaan van je horen waarom je perfect bij ons past.