• ITC Belgium

Het ideale ERP-pakket kiezen: 5 momenten die succes of problemen bepalen


Zowel een te summier als een te uitgebreid ERP-pakket voor jouw start-up of kmo zijn een garantie op problemen achteraf.


Zowel de overstap van een oud naar nieuwe ERP-software als de integratie van een eerste ERP-systeem bepalen rechtstreeks hoe je bedrijf op korte en lange termijn groeit. Met dank aan partner Younify, consultant in onder meer bedrijfssoftware, brengen we de grootste valkuilen in beeld bij het kiezen én implementeren van je nieuwe ERP-pakket.


Wat is een ERP-pakket?


ERP is maar één van de vele belangrijke types software binnen de dagelijkse werking van een modern bedrijf. Afhankelijk van het gekozen pakket beschik je over de mogelijkheid om je facturatie, klantenbeheer, rapportage, productie- en logistieke processen… centraal te beheren via één platform.


Waarom is de 100% perfecte keuze zo belangrijk?


Kort samengevat: een bedrijfsflow die steken laat vallen, leidt tot financiële verliezen en – erger nog – tot deuken in je klantenrelaties.


Bovendien heeft de keuze van het geschikte ERP-pakket niet alleen te maken met het aantal functionaliteiten van je software. Vlot draaiende ERP-software kan bijvoorbeeld niet zonder een draagkrachtige server. En omdat cloudtoepassingen – denk aan Office 365 – een steeds grotere rol spelen, is ook dataveiligheid eens zo cruciaal geworden binnen je ERP-omgeving.De juiste key users inschakelen, is cruciaal. Zij zijn gedurende de volledige voorbereidingsfase aan zet om je ERP-pakket te optimaliseren en gebruiksklaar te maken voor al hun collega’s.

Wij zetten vijf tips op een rijtje die mee de perfecte basis leggen voor de verdere groei van je bedrijf.


1. Waar wil je als bedrijf naartoe?


Bepaal je bedrijfsdoelen op korte en op lange termijn. Wil je jouw magazijnflow professionaliseren? Je facturatie intelligenter verwerken? Je salesprocessen beter in kaart brengen? Of eerder een combinatie van?


Door de toekomst van je bedrijf zo goed mogelijk in kaart te brengen, weet je al meteen een stuk beter waar je ERP-pakket aan dient te voldoen.


2. Laat je adviseren in je keuze


Niemand kent je bedrijf beter dan jezelf. Maar hoe vertaal je al jouw bedrijfsprocessen naar de ideale softwarekeuze? Zowel een te summier als een te uitgebreid ERP-pakket voor jouw start-up of kmo zijn een garantie op problemen achteraf.


Een objectieve business-analyse à la Younify helpt je mee die vertaalslag te maken. Meer nog: zij begeleiden je ook na je keuze: met de voorbereidingen richting implementatie, de integratie zelf en de opvolging nadien.


Lees ook: Tom Hoogmartens: "Vlotte ERP-integratie bleek cruciaal voor onze verdere groei"


3. Wacht niet te lang


Data verzamelen, interne medewerkers opleiden, workshops organiseren, tests uitvoeren… Afhankelijk van het gekozen ERP-pakket, de grootte en het type activiteit van je bedrijf, loopt de voorbereidingstijd tot de eigenlijke implementatie op van zes maanden tot zelfs twee jaar. We raden je dus aan om tijdig je verschillende opties te bekijken en de nodige adviseurs in te schakelen.


4. Duid een gemotiveerd team aan


Je ERP-software doet al het rekenwerk, maar het zijn je eigen mensen die er dagelijks mee moeten werken. De juiste key users inschakelen, is dus cruciaal. Zij zijn gedurende de volledige voorbereidingsfase aan zet om je ERP-pakket te optimaliseren en gebruiksklaar te maken voor al hun collega’s.


Zij staan ook mee garant voor de kwaliteit van de overgezette data en bepalen of offertes, stuklijsten (bill of materials), logistieke opdrachten… foutloos de deur uitgaan richting klanten of leveranciers.


Met andere woorden, deze key users moeten gemotiveerd zijn om meerdere dagen per week met de software bezig te zijn en om na de implementatie hun collega’s te trainen.


5. Onderschat de finale niet


Na maanden voorbereiden, testen en simuleren is het zover: je nieuwe ERP-pakket gaat live. Op één weekend tijd gaan al je data en users over op het nieuwe systeem. Een intense tweedaagse, die zonder de juiste voorbereiding en partners wel eens zwaar zou kunnen teleurstellen. Vertragingen of fouten die op het laatste moment aan het licht komen, brengen namelijk onvermijdelijk financiële katers met zich mee.


Sterke IT-infrastructuur kan niet zonder sterke software


Bij de integratie van een nieuw ERP-pakket is de voorbereiding véél meer dan het halve werk. Zoals we hierboven al vertelden, geraken verschillende IT-infrastructuren - zoals servers en cloudtoepassingen - steeds meer verweven met bedrijfssoftware.


Daarom heb je er al bedrijf enorm veel baat bij om niets aan het toeval over te laten. Bij ITC denken we – dankzij onze dagelijkse samenwerkingen met kmo’s en met partners zoals Younify - mee na over hoe jouw bedrijf op de gepaste snelheid kan toegroeien naar je vooropgestelde doelen.


Hoe kunnen we jouw bedrijf concreet vooruithelpen? Maak de klik en contacteer ons op info@itc.be of bel ons op het nummer 011 28 63 20.182 keer bekeken0 reacties