Heb je er ooit al bij stilgestaan hoeveel gevoelige data er dagelijks onderweg is, los van de vele werkmails? Zeker werknemers die vaak op de baan zijn, hebben dagelijks heel wat belangrijke nota’s en documenten op zak. Vaak letterlijk: in de vorm van een usb-stick of zelfs in de klassieke, papieren versie. Maar wat als er iets met die data gebeurt? Professionele bestanden veilig opslaan en eventueel delen: wat zijn de veilige alternatieven?

Wat hebben meubelverkopers, interieurzaken en textielhandelaars met elkaar gemeen? Ze verkopen een tastbaar product. Het visuele aspect is voor hen extra belangrijk om de klant over de streep te trekken. Typisch in deze sectoren is dat ze nog vaak met kaften en catalogi werken.

Los van de overvolle koffer – want wat neem je mee en wat laat je thuis? – : wat als de info niet meer up-to-date is of er nieuwe brochures beschikbaar zijn? Dan zit er niets anders op dan met de wagen naar het hoofdkantoor te rijden, ook al ligt dat aan de andere kant van het land. Digitaliseren is de boodschap, maar hoe pak je het veilig aan?

Hou een tablet bij de hand

Als het visuele zo belangrijk is, dan is een laptop of tablet de meest evidente digitale tegenhanger van de klassieke documentatie. Filmpjes en foto’s van de nieuwste realisaties zijn binnen handbereik, net als de meest recente prijslijsten.

Klassieke vs. versleutelde USB-stick

Maar in sommige gevallen is externe opslag onvermijdelijk. Bijvoorbeeld bij gebrek aan draadloos internet. De klassieke USB-stick is in dat geval nog altijd de populairste manier om data dichtbij te hebben. Niet op zijn minst door het handige formaat.

Maar hoeveel sticks heb je intussen thuis of op je werk? En weet jij nog waar alles precies staat? Bovendien ben je zo’n USB-stick vrij gemakkelijk kwijt. De vinder, die kan zonder moeite aan de bestanden. En werkt een werknemer thuis verder aan één van zijn documenten, dan is het best mogelijk dat hij een virus binnensmokkelt op het bedrijfsnetwerk.

Een waardig alternatief om bestanden veilig op te slaan is de versleutelde of encrypted USB-stick. Je krijgt namelijk enkel toegang tot de bestanden via een cijfercombinatie. Een andere optie: de USB-stick softwarematig vergrendelen met een bitlocker.

Bestanden veilig opslaan én delen via cloud

Een alternatief om bestanden op een veilige manier op te slaan én snel met collega’s te delen is een cloudoplossing zoals Microsoft OneDrive. Deze omgeving biedt iedere gebruiker 1 terabyte aan opslagruimte en is optimaal beveiligd. Bovendien is de inhoud (foto’s, documenten, video’s,…) volledig eigendom van en beheerbaar door de werkgever.

Ook zonder internet kan je aan de slag met Microsoft OneDrive. Alle bestanden worden namelijk gesynchroniseerd waardoor ze ook offline beschikbaar zijn.

Waar is jouw bedrijf het best bij gediend?

Samengevat: voor elk type werkgever bestaat er een optimale oplossing voor verantwoord documentenbeheer. Benieuwd welke dat voor jouw bedrijf zijn? Neem contact op met ITC en wij brengen de beste opties in kaart. Bovendien bieden we ook interne opleidingen aan met tips en gericht advies rond veilig databeheer. Wij helpen je graag verder!