02.11.23

De beste manier om je wachtwoorden te beheren

Onze wachtwoorden zijn het toegangspoortje naar onze online identiteit. Sterke wachtwoorden staan centraal als verdedigingsmechanismen tegen cybercriminaliteit. Helaas worden wachtwoorden vaak verwaarloosd, wat tot serieuze beveiligingsrisico's kan leiden. In dit artikel leggen we uit hoe je het tij keert met sterke wachtwoorden om de online security van je bedrijf te versterken.

Wachtwoorden beheren
Wachtwoorden beheren

123456: nog steeds het populairste wachtwoord in België

Een verontrustende studie uit juni 2023, uitgevoerd door Safety Detectives, onthulde dat het meest populaire wachtwoord in België niets minder is dan ‘123456’. Dit onthutsende feit onderstreept het gebrek aan bewustzijn omtrent wachtwoordbeveiliging.

Een betere benadering is nodig, zeker voor bedrijven. Er bestaan namelijk verschillende manieren om wachtwoorden te bemachtigen en te misbruiken:

Kopen op het darknet

De gemakkelijkste manier om wachtwoorden te bemachtigen is simpelweg om ze te kopen op het darknet. Alles wat te koop is, kan nuttig zijn voor hackers, en een e-mailadres is vaak voldoende om toegang te krijgen tot gevoelige informatie.

Hypergepersonaliseerde phishing E-mails

Hoe phishing proof zijn jouw medewerkers? Hackers kunnen geavanceerde phishing-e-mails verzenden, waarmee ze toegang krijgen tot bedrijfsgegevens en misschien zelfs wachtwoorden. Zonder dat u het doorheeft installeren ze malware op uw computer. 1 op de 4 werknemers trapt los in de val van cybercriminelen.

Brute-force aanvallen

Een andere methode is het gebruiken van brute-force aanvallen, waarbij hackers willekeurige wachtwoordcombinaties proberen totdat ze toegang krijgen tot uw accounts. Een sterk, lang wachtwoord met hoofdletters en speciale tekens is moeilijk te achterhalen via een brute-force attack en is de enige manier om je te verdedigen tegen deze methode.

Veilige wachtwoorden
Veilige wachtwoorden

3 stappen om je bedrijf te beschermen en wachtwoorden te beheren

1.     Kies veilig wachtwoorden

Gebruik lange wachtwoordzinnen met hoofdletters, cijfers en speciale tekens. Vermijd voor de hand liggende keuzes zoals ‘123456’. ‘KipMetAppelmoes’ is ‘niet’ te kraken met een brute-force en zeer handig te onthouden.

2.     MFA (multifactor authenticatie)

Activeer multifactor authenticatie op al uw accounts waar mogelijk. Dit voegt een extra beveiligingslaag toe door een tweede verificatiemethode te vereisen bij login.

3.     Gebruik een password manager zoals Bitwarden

Bitwarden is een robuuste oplossing om uw wachtwoorden veilig en versleuteld te bewaren. Het geeft u sterke, unieke wachtwoorden voor elke website en kan op zijn beurt worden beveiligd met MFA. Bitwarden biedt het extra voordeel alle wachtwoorden binnen uw organisatie centraal te beheren en op verzoek te delen.

De opkomst van biometrische gegevens

Hoewel biometrische gegevens steeds vaker worden gebruikt als alternatief voor wachtwoorden, blijft het beheren van wachtwoorden een cruciaal aspect van online beveiliging. Het is belangrijk om een goed wachtwoordbeheer te combineren met nieuwe technologieën, zoals biometrische verificatie, om uw gegevens optimaal te beschermen.

Iedereen is een doelwit

Misschien denk je “Mijn data willen ze niet. Mijn wachtwoorden zijn niets waard”. Helaas is niets minder waar. In de snel evoluerende wereld van digitalisering en cybercriminaliteit is ieder bedrijf een mogelijk doelwit.

Online security speelt een grote rol in ons aanbod als IT-partner. Neem contact op voor meer info over onze tarieven of voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.