03.10.19

Komen deze frauduleuze mails je bekend voor?

Ook al zien ze er heel authentiek uit, één klik kan genoeg zijn om je belangrijke logingegevens te grabbel te gooien. Een greep uit het frauduleuze aanbod.

frauduleuze mails

De afgelopen weken doen er heel wat verdachte e-mailberichten de ronde. Mispak je niet. Ook al zien ze er heel authentiek uit, één klik kan genoeg zijn om je belangrijke logingegevens te grabbel te gooien. Een greep uit het frauduleuze aanbod.

“Verander nu je wachtwoord”

Kreeg je de afgelopen periode een mailtje binnen – zogezegd van Microsoft – met de vraag om je wachtwoord te wijzigen uit veiligheidsoverwegingen? Opgelet, want ook al ziet alles er herkenbaar uit, het gebruikte mailadres is dat niet.

“Gelieve dit bedrag te betalen”

Krijg je een mailtje binnen van “het management” om een achterstallige betaling uit te voeren? Logisch dat je achterdochtig bent. Let ook hier weer op het vreemde mailadres (en op de vele taalfouten).

Betalen maar! (bis)

Onderstaand type phishing mails zijn een pak gevaarlijker voor de ontvanger omdat ze verstuurd zijn vanuit een authentiek mailadres. Dat kan bijvoorbeeld het adres van een collega of familielid zijn. Dit komt omdat deze mensen al eerder het slachtoffer werden van phishing. Hun mailadres wordt nu misbruikt om deze frauduleuze mails massaal te helpen verspreiden. In de bijlage vind je ook vaak de link naar een onbekende website terug. Open de bijlage en link dus zeker niet.

“Uw bankkaart is niet meer veilig”

Ook deze laatste phishing mail ziet er zeer authentiek uit. De afzender van de mail, in dit geval BNP Paribas Fortis, stelt dat je bankkaart niet meer beschermd is tegen misbruikers. Op de achterliggende link vind je een herkenbaar ogende website terug, maar zowel de url van de webpagina als het e-mailadres van de afzender verraden in dit geval de boosdoeners.

De oplossing: hoe wapen je je hiertegen?

  • Wees kritisch op elke onbekende mail die je binnenkrijgt en maak dit ook duidelijk aan je collega’s. Het kan zeker geen kwaad om de algemene beveiliging van je data eens onder de loep te nemen.
  • Twijfel je? Contacteer de organisatie die de fraudeur probeert te imiteren.
  • Zorg voor een gezond wachtwoordbeleid, liefst in combinatie met multi-factor authentication. Check hier hoe je een veilig wachtwoord creëert.
  • Wil je extra op safe spelen? Dan kan je zelfs inlogpogingen blokkeren van buiten België (of vanuit landen waar je ooit nog naartoe reist).
  • Hoe veilig ga jij om met je mailverkeer? Het kan altijd beter 🙂 Lees hier alles over het veilig versturen van mails op de werkvloer.

Wil je nog meer advies over hoe je jouw bedrijf kunt wapenen tegen mensen met kwade bedoelingen? Wij zorgen ervoor dat je elke dag met een gerust gemoed kan surfen, mailen en bestanden kan uitwisselen. Contacteer ons en we helpen je meteen verder.