Vijftien jaar geleden stampte Mark Ponet ITC Belgium uit de grond. Vandaag staat de tweede generatie al aan het roer. Dochter Inneke neemt het algemene beleid en beheer voor haar rekening, terwijl Mark zich focust op de sales. Het ondernemersmagazine Bedrijvig Limburg ging het dubbelgesprek aan met ons duo.

Inneke, vanwaar die passie voor ICT?

Inneke: “Ik was er als kind al in geïnteresseerd. Aan de universiteit heb ik ook Informatica gestudeerd omdat ik toen al wist dat ik een toekomst bij ITC Belgium wilde. Na mijn studies ben ik meteen hier beland. Ik ben altijd graag op dit kantoor geweest. De familieband tussen mijn ouders en mij voel je ook bij de medewerkers. Er hangt hier een losse sfeer: we zorgen voor elkaar en luisteren naar elkaar. Niemand is hier een nummertje. Dat motiveert de mensen om er iedere dag voor te gaan.”

Mark: “We hebben het altijd zo gedaan. Dat schept vertrouwen en zekerheid bij je mensen, maar ook bij je klanten. We hebben al vaak gehoord van klanten dat ze onze relationele omgang waarderen. Dat is volgens mij ook een van onze grootste sterktes.”

Hoe hebben jullie de overdracht ervaren?

Mark: “We hebben een paar jaar genomen om die vlot te laten verlopen. We wilden onze medewerkers de tijd geven om te wennen aan de nieuwe situatie. Vandaag heeft Inneke de touwtjes in handen en hou ik me bezig met de sales. Dat is ook wat ik echt graag doe. Inneke mag me natuurlijk wel nog altijd om raad vragen. Mijn deur staat ook altijd open voor de medewerkers als ze een vraag hebben. Maar de eindbeslissingen liggen nu bij Inneke.”

Hebben jullie hulp gezocht tijdens de transitie?

Mark: “We hebben samen het Familio-traject doorlopen van Voka – KvK Limburg. Inneke neemt ook al drie jaar deel aan het Nextgen Community-traject en ik ben lid van de stuurgroep van C.E.O.-Limburg. Al die initiatieven hebben ons enorm geholpen. Je kunt ervaringen en kennis uitwisselen met mensen die in dezelfde situatie zitten.”

Inneke: “Ik voel me vandaag beter gewapend om de uitdagingen die voor me liggen aan te gaan. Ik ben nu aan het werken aan onze structuur om verder te groeien. Dat moet natuurlijk een gezonde en gecontroleerde groei zijn. Kwaliteit moet primeren boven kwantiteit. En daarvoor moeten we de juiste mensen vinden. Veel werk op de plank dus, maar ik kijk enorm uit naar de toekomst.”