24.10.22

Nieuwe breedbeeldverhouding in opmars

Al sinds jaar en dag heeft de standaard laptop een breedbeeldverhouding van 16:9, met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Het overgrote aandeel van de laptops op de markt gebruikt deze specificaties. Sinds kort bieden echter veel merken ook een 16 inch versie aan met een beeldverhouding van 16:10 en een resolutie van 1920 x 1200 pixels. Wat brengt de toekomst voor de zwarte spiegels waar velen van ons 8 uur per dag voor gekluisterd zitten?

Nieuwe breedbeeldverhouding
Nieuwe breedbeeldverhouding

Wie nog een beeldbuis televisie op zolder heeft staan, weet of weet niet dat deze de vroeger populaire beeldverhouding 4:3 heeft. Deze verhouding was standaard voor de VGA (Video Graphics Array) resolutie van 640 x 480 pixels. Tegenwoordig wordt deze nauwelijks nog gebruikt. Momenteel is de meest gebruikte beeldverhouding 16:9, aangezien veel beeldmateriaal zoals films en video’s beschikbaar zijn in dit formaat. De resolutie varieert dan van HD (High Definition) tot 8K UHD (Ultra High Definition).

De voordelen van 16:10 (WXGA)

De nieuwe beeldverhouding 16:10 heeft standaard een WXGA (Wide Extended Graphics Array) resolutie van 1920 x 1200 pixels. Deze verhouding is eerder vierkant, zoals vroeger de norm was (4:3). Dit biedt gebruikers meer schermoppervlakte zonder de laptop aanzienlijk te vergroten. Merken zoals Hewlett Packard (HP), Lenovo en Dell hadden de gewoonte om iedere 6 maanden een nieuw model op de markt te brengen met slechts kleine verbeteringen. Het scherm was standaard full HD met de verhouding 16:9. Voor het eerst sinds een lange tijd volgen deze A-merken de trend met de nieuwe verhouding. De vraag van consumenten stijgt ook, aangezien je als gebruiker meer scherm krijgt bij een laptop die niet significant groter of zwaarder wordt.

ITC deed de test

De standaard breedbeeldverhouding van externe monitors is full HD. Maar zijn oude monitors van 16:9 wel compatibel met de nieuwe schermen? ITC nam de proef op de som en gelukkig kunnen we meedelen dat er geen incompatibiliteit is tussen de nieuwe en de ‘oude’ externe schermen. Een extern scherm behoudt de eigen resolutie, zonder een zwarte band toe te voegen. Het veroorzaakt dus geen incompatibiliteit. De kans is groot dat externe monitors in de toekomst ook zullen evolueren naar de nieuwe norm van 16:10.

Advies nodig voor jouw volgende beeldscherm?

Bij de samenstelling van jouw digitale werkplek zijn er oneindig veel mogelijkheden. Zie je door de bomen het bos niet meer? ITC biedt een breed gamma aan A-merken aan. We staan je bij met advies op maat, zodat je de juiste keuze kan maken.

Neem contact op en we overlopen samen de opties.