Een gedeelde computer op het thuisfront of gemeenschappelijk gebruikte apparatuur op de werkvloer. In coronatijden is het extra belangrijk om eventuele virussen op vaak aangeraakte oppervlakken geen kans te geven. Met deze 10 tips hou je iedere bureauomgeving in opperste staat van hygiëne.

1. Bescherm je handen

Het gemiddelde toetsenbord herbergt meer bacteriën dan de gemiddelde toiletbril. Maak dus telkens gebruik van latex of nitril wegwerphandschoenen tijdens het reinigen en desinfecteren van je digitale apparatuur.

2. Plug out

Haal al je toestellen uit het stopcontact voordat je begint met desinfecteren of reinigen. Haal de batterijen uit draadloze apparatuur, zoals een toetsenbord of muis. Ontkoppel ook elk extern aangesloten apparaat.

3. Gebruik de juiste materialen en producten

Een microvezeldoek met een mengsel van 70% isopropanol en 30% water is de beste manier om je apparatuur te desinfecteren. Gebruik zeker geen toiletpapier of keukenrol. Het alcoholmengsel vind je – indien voorradig – in de meeste warenhuizen terug.

Vermijd hoe dan ook de typische huishoudproducten en desinfecterende middelen, zoals Dreft, Cif of Dettol. Zij kunnen blijvende schade toebrengen aan je toestellen. Andere voorbeelden zijn bleekmiddel, waterstofperoxide, aceton, ammoniak, wasbenzine, verfverdunner…

4. Don’t spray it

Grondig vegen volstaat om je toestellen voldoende te desinfecteren en te reinigen. Vermijd sprays. Deze kunnen je apparatuur beschadigen.

5. Niet te nat, niet te droog

Zorg ervoor dat je microvezeldoek vochtig, maar niet nat is. Vermijd dat er vloeistof kan binnensijpelen in je apparaten. Wees extra voorzichtig in de buurt van toetsenborden, displays of USB-poorten op printers.

smetvrij bureau

6. Hou de juiste volgorde aan

Behandel eerst de displays, met andere woorden schermen, controlepanelen, touchscreens… Ga daarna verder met de rest van de behuizing en sluit af met de kabels.

7. Veeg schermen af in dezelfde richting

Veeg steeds traag en voorzichtig én in dezelfde richting over displays of controlepanelen, namelijk van boven naar beneden.

8. Laat alles volledig drogen

Droogblazen is niet nodig. Laat de aangepakte oppervlakken op een natuurlijke manier drogen. Schakel pas alle apparatuur terug in wanneer je zeker bent dat alles compleet droog is.

9. Reinig glas nog eens apart

Alles gedesinfecteerd? Maak glazen oppervlakken, zoals je computerscherm, nog een keertje voorzichtig apart schoon. Normaal gezien mag je hiervoor een daartoe bestemde glasreiniger (Glassex, HG, Ecover…) gebruiken, maar lees vooraf zeker nog even de voorschriften na van de fabrikant van je apparatuur. Breng het product altijd aan op een propere doek om strepen te vermijden.

10. Was je handen

Helemaal klaar? Werp je handschoenen in de vuilbak en was je handen onmiddellijk en grondig.

Ook wij nemen onze maatregelen

Intussen doen we bij ITC ons best om zoveel mogelijk opdrachten tot een goed eind te brengen bij onze klanten. Uiteraard in alle veiligheid en op minstens anderhalve meter afstand.

Heb je nog vragen voor ons? Ook vandaag blijven we volop beschikbaar. Mail ons of bel ons op het nummer 011 28 63 20.