02.08.22

Multifactor authenticatie: zijn je bedrijfsdata minder waard dan een nieuwe jeansbroek?

Multifactor authenticatie (MFA) geraakt almaar meer ingeburgerd over de hele digitale wereld. Webshops, online overheidsplatformen, vliegmaatschappijen… Ze maken er allemaal gebruik van om je beter te beschermen als gebruiker. En toch laten te veel bedrijven deze vorm van beveiliging links liggen. Met alle gevaren van dien. MFA laat je beter slapen als zaakvoerder of management en wel hierom!

multifactor authenticatie
Bij ITC kunnen we een zo gebruiksvriendelijk mogelijke manier van inloggen instellen. Zodat multifactor authentication eenvoudig en dus maximaal aanvaard wordt op de werkvloer.

Niet Yuri, maar Jens

Bijna 9 op de 10 hackers stelen wachtwoorden via phishing mails. Met almaar meer kmo’s als doelwit.

Stel je hierbij geen automatische bots in het verre Rusland voor, maar een Belg van vlees en bloed die misschien gewoon aan de andere kant van de gemeente woont. Een hacker die jouw werknemers probeert te doen inloggen op een perfect nagemaakte Microsoft365-omgeving. Of die info vanop hun Facebook- of LinkedIn-pagina gebruikt om de identiteit van een vriend of kennis aan te nemen.

Eens ze het vertrouwen van jouw collega’s winnen en slagen in hun opzet, is er nog maar bitter weinig aan te doen. Als bedrijf riskeer je grote verliezen te maken op korte termijn. Tenzij je werknemers gebruikmaken van extra beveiliging zoals multifactor authenticatie om in te loggen op platformen met belangrijke bedrijfsgegevens.

Zelfs als iemand met kwade bedoelingen het wachtwoord van een van je werknemers achterhaalt, zitten jouw bedrijfsdata in de cloud – bijvoorbeeld op Sharepoint -, maar ook op je lokale, fysieke server nog altijd veilig achter slot en grendel.

MFA als dubbel digitaal slot

Multifactor authenticatie biedt tal van voordelen ten opzichte van het traditionele wachtwoord, zoals:

  • Er bestaat niets veiliger: je combineert iets wat alleen jij weet (je wachtwoord) met iets wat alleen jij in jouw bezit hebt (een smartphone)
  • Je hoeft geen complex lang wachtwoord te bedenken (en mogelijk weer vergeten)
  • Wachtwoord toch vergeten? Stel zelf eenvoudig een nieuw wachtwoord in
  • Iedere logt op dezelfde manier in op je belangrijkste dataplatformen
multifactor authenticatie
Ook voor bedrijven met regelmatige thuiswerkers is multifactor authenticatie een welgekomen extra beveiliging.

Inloggemak op maat van het individu

Waarom veel bedrijven nog altijd geen gebruik maken van MFA? Omdat er nog te veel vooroordelen rond bestaan. Het grootste vooroordeel: het zou te complex en tijdrovend zijn.

Hier hangt meteen ook het grootste voordeel van MFA aan vast: bij ITC kunnen we een zo gebruiksvriendelijk mogelijke manier van inloggen instellen. Zodat multifactor authentication eenvoudig en dus maximaal aanvaard wordt op de werkvloer. Dit doen we door verschillende voorwaarden in te stellen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om MFA in te zetten voor medewerkers die:

  • Thuiswerken
  • In het buitenland toegang zoeken tot bedrijfsdocumenten
  • Bedrijfsdocumenten via de smartphone of tablet willen raadplegen

Daarnaast kunnen we MFA ook specifiek aanbieden op regelmatige tijdstippen – bijvoorbeeld één keer per dag – en het onmogelijk maken om in te loggen vanaf bepaalde locaties of buiten de werkuren.

Hoe belangrijker je data, hoe beter je beveiliging

Met andere woorden: zijn jouw bedrijfsdata enorm kostbaar voor je, laat ze dan niet te grabbel liggen voor de eerste de beste hacker. En kies voor multifactor authenticatie om ze te beveiligen op maat van jouw bedrijf en van je medewerkers.

MFA voor jouw bedrijf? Wij zetten alles op

Hebben we je kunnen overtuigen om jouw bedrijfsdata voor eens en voor altijd een veilige plaats te geven? Bij ITC staat online security centraal in onze werkwijze. Wij implementeren de multifactor authenticatie binnen jouw bedrijf van begin tot eind op en zorgen ervoor dat iedere medewerker meteen mee is in het verhaal. Contacteer ons voor een afspraak.