27.09.22

Cybersecurity: wat is de taak van je IT-partner?

Cybersecurity is tegenwoordig niet enkel een item op de agenda van grote bedrijven en overheden, ook KMO’s krijgen meer en meer te maken met cyberaanvallen. Ransomware, phishing, fraude en virussen zijn enkele van de malafide praktijken waarmee hackers ons het leven zuur maken. Hoe kan je je hiertegen wapenen als bedrijf en wat is de taak van je IT-partner?

Cybersecurity - de taak van je IT partner
Cybersecurity - de taak van je IT partner

De gemiddelde Belgische KMO zet sterk in op digitalisering, wat helaas ook gepaard gaat met veiligheidsrisico’s. In 2020 registreerde het Cyber Emergency Response Team (CERT.be) 7433 meldingen van cyberincidenten. Het aantal meldingen stijgt, maar het Belgisch Centrum voor Cybersecurity geeft aan dat het werkelijk cijfer van cybercriminaliteit waarschijnlijk nog veel hoger ligt. Slachtoffers van cyberaanvallen dienen namelijk zelden een melding in.

Cybersecurity op kleine schaal

KMO’s die slachtoffer worden van cyberaanvallen komen dus meer en meer voor. Een waterdichte oplossing bestaat helaas niet. Daarom is het belangrijk om te blijven investeren in CS-technologieën. Net zoals hackers en online oplichters slimmer worden, is veiligheid continu in ontwikkeling.

Veel veiligheidsoplossingen zijn helaas gemaakt op maat van grote multinationals, of met andere woorden: niet op de schaal van onze Belgische KMO’s. De mogelijkheden liggen hierbij meestal ver boven de behoeften. De terminologie is vaak onduidelijk en de prijs staat soms niet in verhouding met de aangeboden oplossing. Een IT-partner kan helpen met het vinden van de geschikte oplossing op jouw niveau. Een oplossing die beheer(s)baar en betaalbaar is, maar ook mee kan groeien met je bedrijf.

Voorkomen is beter dan genezen: het zero trust-principe

Een goede basis voor cybersecurity is het zero trust-principe. Vertrouw aan de basis niets of niemand. Geef pas toegang wanneer het strikt noodzakelijk is. Als de deur niet open moet, hou ze dan dicht. Je hardware, je programma’s en zeker ook je mensen worden zo minder snel om de tuin geleid.

Een hacker slaapt nooit

In een bunker aan de andere kant van de wereld of op een zolderkamer bij de buurvrouw: een hacker slaapt nooit. Hij zoekt elk uur van elke dag naar nieuwe gaten in de verdediging, en vindt die ook. Altijd op je hoede blijven is de boodschap, met constante analyse en rapportage van het verkeer.

Een beveiligingssysteem kan eventuele afwijkingen opsporen en automatisch actie nemen, indien toegelaten. Goede beveiliging bestaat steeds uit lagen die naadloos in mekaar overgaan. Bij voorkeur is het systeem slim genoeg om nieuwe bedreigingen te detecteren en kan het altijd van nieuwe updates worden voorzien.

Cybersecurity en cyberaanvallen
Cybersecurity en cyberaanvallen

Besteedt jouw bedrijf genoeg aandacht aan cybersecurity?

Artificiële intelligentie zorgt voor beveiliging tegen de onbekende gevaren (zero-day-aanvallen), maar ook je medewerkers moeten bewust gemaakt worden van de gevaren door bijvoorbeeld trainingen voor bewustwording. Jouw medewerkers zijn de human firewall. Ze moeten steeds aandachtig zijn bij het openen van mails, bijlagen, links…

Je IT-partner, de ontzorger

Je IT-partner is een duizendpoot. Hij moet al je hardware (van laptops tot servers) leveren, installeren en onderhouden. Je netwerk opzetten, VOIP en thuiswerk faciliteren, zorgen dat de printer werkt, dat medewerkers en bezoekers een goede wifiverbinding hebben, zorgen voor betrouwbare back-ups en altijd beschikbaar zijn voor support.

De enige focus van je IT-partner is zeker niet cybersecurity, maar het is belangrijk dat hij beroep kan doen op betrouwbare partners met vlekkeloze reputatie. Je IT-partner is de brug tussen jouw bedrijf en alle andere partijen, zodat jij je kan focussen op je business.

ITC als betrouwbare securitypartner

ITC kan het gehele beveiligingsplaatje binnen je bedrijf verzorgen. ITC werkt samen met echte toppers op vlak van IT-security, zoals Microsoft, WatchGuard en Barracuda. We zorgen voor structurele, geautomatiseerde en preventieve beveiliging op maat van jouw bedrijf.

We leggen graag de eventuele pijnpunten en mogelijke verbeteringen vast in jouw bedrijf. Neem contact op voor een intakegesprek.