De kans dat het hen lukt is groot… tenzij je hun tijd steelt en het hen extreem moeilijk maakt. Je data beveiligen: hoe begin je er concreet aan?

Trek een eerste muur op

Firewalls instellen en virusscanners installeren: het klinkt evident, maar toch springen veel bedrijven hier nog te los mee om. Deze ingrepen vormen de eerste, noodzakelijke muren om je data te beveiligen tegen mensen met slechte bedoelingen.

Een voorbeeld? Cryptolockervirussen versleutelen je bestanden, waarna de fraudeurs in kwestie losgeld vragen om je bestanden weer vrij te geven. Dit principe is beter bekend als ransomware. Een intelligente virusscanner kan dit soort inbraken verhinderen en je data op een efficiënte manier behoeden voor misbruik.

Optimaal data beveiligen: gebruik wachtzinnen

Hoe sterk je firewall ook is, met zwakke paswoorden maak je jouw bedrijf enorm kwetsbaar. Wist je dat het voor hackers trouwens gemakkelijker is om een complex wachtwoord met (hoofd)letters, cijfers en symbolen te achterhalen dan vier willekeurige woorden die je achter elkaar plaatst? Zo is een complex wachtwoord van acht tekens lang, bijvoorbeeld Fr@l1p0!, in werkelijkheid veel kwetsbaarder dan de willekeurige wachtzin taart libel toren brandweer. En geef toe: welke van de twee onthoud jij het snelst?

Ontmasker zelfs de “vriendelijkste” spam

De meeste standaard spamfilters in je mailbox zullen frauduleuze mails en afzenders automatisch weren. Toch zijn heel wat spammails vandaag zo opgesteld dat ze niet meer herkend worden als spam. De link waarop je kan klikken lijkt herkenbaar, zelfs vertrouwd. Maar eens je doorklikt, kom je op een schadelijke website terecht. Microsoft Advanced Threat Protection, een bijkomende optie bovenop Office 365, zorgt voor bijkomende beveiliging tegen zulke vriendelijk ogende spam.

Herzie je lees- en schrijfrechten goed

Zorg binnen je bedrijf ten slotte voor een veilige verdeling van de lees- en schrijfrechten van alle werknemers. Te beginnen bij de werkgever! Als de baas binnen jouw bedrijf de schrijfrechten heeft op de bestanden van al zijn werknemers, dan ligt de weg meteen open voor een hacker die in het systeem geraakt. Laat dit dus goed analyseren.

Je data beveiligen? Wij komen vertellen waar het fout zit

Nu weet je waar de grootste gevaren zich bevinden. Maar zijn er nog losse eindjes? En hoe vul je jouw beveiliging concreet in? Bij ITC bieden we beveiligingsopleidingen en -doorlichtingen ter plaatse aan. Interesse? Contacteer ons voor meer details en voorwaarden.