29.02.24

Patch management: de hoeksteen van veilige laptops en servers

Patch management… het klinkt ingewikkeld, maar het doel is simpel: een goed beheerd IT-systeem. Bij ITC zetten we ons in om patch management zo efficiënt mogelijk te laten verlopen bij onze klanten. Laten we eens dieper ingaan op wat patch management precies inhoudt en waarom het van vitaal belang is voor moderne bedrijven.

Patch management bij ITC

Wat is patch management?

Patch management omvat kortweg het gecontroleerd installeren van updates op computersystemen. ‘Gecontroleerd’ wil zeggen dat we verder gaan dan alleen het installeren van updates. We beoordelen namelijk welke updates essentieel zijn, beslissen wanneer ze worden uitgerold en zorgen ervoor dat eindgebruikers hun systemen herstarten om de updates te voltooien. Hoewel patches vaak gericht zijn op beveiligingsverbeteringen, omvat patch management ook het bijwerken van software om compatibiliteit en prestaties te verbeteren.

Enkel security patches, of ook driver- en systeemupdates?

Met patch managment zorgen wij ervoor dat alle security patches van Microsoft automatisch geïnstalleerd worden op jouw toestellen, binnen een week nadat ze beschikbaar en gevalideerd zijn. Zo zijn jouw toestellen up-to-date en beschermd tegen mogelijke bedreigingen.

Daarnaast is het mogelijk om driver- en systeemupdates te integreren. Deze updates hebben invloed op de werking van jouw hardware en software, met als bedoeling om eventuele problemen op te lossen. In sommige gevallen gebeurt helaas net het omgekeerde: plots ontstaan er nieuwe problemen. Daarom raden wij aan om deze updates alleen te installeren wanneer er problemen zijn met een toestel, of als je gebruik wil maken van de nieuwste functies van een systeemupdate.

De meerwaarde van patch management

1.     Betere security

Regelmatige updates of patches sluiten kwetsbaarheden af ​​die anders misbruikt worden door hackers. Door up-to-date te blijven met patches, minimaliseer je als bedrijf het risico op datalekken, ransomware-aanvallen en andere cyberdreigingen.

Systemen die niet up-to-date zijn, zijn kwetsbaar voor exploits en malware-aanvallen. Klachten over niet-gepatchte systemen variëren van systeemcrashes tot ernstige beveiligingsinbreuken.

2.     Meer efficiëntie

Daarnaast helpt patch management om je systemen soepel te laten draaien. Updates kunnen bugs oplossen en de algehele stabiliteit verbeteren, waardoor je downtime en prestatieproblemen vermindert. Door proactief patches te controleren, behoud je de operationele efficiëntie en voorkom je onvoorziene problemen.

De implementatie van patch management

Patch management uitvoeren op een effectieve manier vereist een combinatie van technologie, kennis en expertise. Bij ITC maken we gebruik van geavanceerde tools zoals N-Central om patches te beheren en te implementeren. Onze ervaren teamleden volgen de laatste ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity en houden voortdurend de vinger aan de pols om ervoor te zorgen dat onze klanten profiteren van een robuust en up-to-date patch management proces.

Onze aanpak bij ITC onderscheidt zich door nauwkeurige planning, proactieve monitoring en flexibele implementatie. We ontzorgen onze klanten volledig door het patch management proces op ons te nemen, vanaf het selecteren van de juiste updates tot het zorgvuldig plannen van installaties.

Nood aan ondersteuning? Laat je ontzorgen

Bij ITC staan ​​we klaar om jouw bedrijf te ondersteunen bij het opzetten en onderhouden van een betrouwbaar patch management regime dat voldoet aan jouw unieke behoeften en zorgen. Met onze ervaring en toewijding zetten we ons in om de digitale veiligheid en veerkracht van jouw bedrijf te waarborgen, vandaag en in de toekomst.