19.08.21

System Engineer Glenn: “In mijn jeugd was ik eigenlijk amper bezig met computers”

Zijn sollicitatiegesprek bij ITC Belgium was er eentje dat hij niet snel zal vergeten. Intussen houdt Glenn als system engineer al 8 jaar de eer hoog bij ons. Zijn grootste IT-passie? Alles wat met de cloud te maken heeft. Zijn takenpakket heeft de laatste jaren dan ook een stevige boost gekregen.

“Ingrijpende verandering voor bedrijven”

“Tijdens mijn eerste jaren hier lag de focus vooral op de lokale IT-infrastructuur bij klanten. Maar de voorbije jaren is er een enorme verschuiving gebeurd richting de cloud. Steeds meer bedrijven maken de overstap. Ook mijn functie groeide al snel mee in die richting. Vandaag volg ik alles mee op waar de cloud deel van uitmaakt: Office365, toestelbeveiliging via cloudapplicaties, Microsoft Azure…”

“Omdat een overstap naar de cloud een ingrijpende verandering op de werkvloer is, begeleiden we de klant al heel vroeg binnen zo’n traject. Ik vorm de rechtstreekse contactpersoon van de klant eens de samenwerking helemaal is uitgerold. Dat kan voor een klant met 2 medewerkers, maar ook met 200 medewerkers zijn. Hoe groter de klant, hoe groter de impact op de volledige IT-infrastructuur, en hoe diepgaander we alles moeten inventariseren en uitzetten via een gedetailleerd stappenplan.”

“Bovendien hangt de grootte van de opdracht ook af van welke toepassingen allemaal naar de cloud gaan. Is dat alleen de mailomgeving of gaat het over het volledige databeheer, beveiliging… Of een combinatie van?”

“Veel klanten blijven afwachtend”

Glenn ziet het verder opkomen van de cloudservices met plezier gebeuren. “Elke dag komt er wel iets nieuws op de markt, het is enorm interessant om te volgen. Ik merk wel dat nog lang niet elke klant mee is met het cloudverhaal. Veel mensen blijven sceptisch. Zouden we de overstap wel maken? Staan onze data veilig? Wat als er toch iets misgaat?”

“Het is onze taak om onze klanten zoveel mogelijk vertrouwen te bieden en hen hierin te begeleiden. Werken vanuit de cloud heeft zoveel voordelen. Office365 en cloudmail zijn maar één klein deel van het verhaal. Met cloudapplicaties als Sharepoint (databeheer) en Planner (taken) kan het leven op de werkvloer meteen een pak praktischer en efficiënter worden. Aan ons om af en toe een ballonnetje op te laten bij onze klanten.”

“Ik mis het hartenjagen”

Wat herinnert Glenn zich nog van zijn eerste dagen bij ITC ? “Ik kwam meteen binnen in een huiselijke omgeving met een familiale sfeer tussen de collega’s. Het kwam voor mij al meteen bekend over. Misschien had dat ook wel wat te maken met mijn sollicitatiegesprek. Op een gegeven moment kwam Annicq, de vrouw van oprichter Mark Ponet, erbij zitten. Bleek dat we elkaar al kenden sinds mijn kindertijd. Ze is vroeger nog mijn leesmoeder geweest in de lagere school. Het gesprek begon dus vooral met oude herinneringen ophalen (lacht).”

Het laatste anderhalf jaar heeft Glenn, net zoals zijn collega’s, voornamelijk thuis doorgebracht. Heel jammer, want de sfeer op kantoor zit er altijd wel goed in. Vooral het hartenjagen tijdens de middagpauzes mis ik echt. Hopelijk kunnen we snel weer met zijn allen rond de tafel gaan zitten.“

Psychologie vs. ICT

Ondanks zijn grote passie voor zijn vak vandaag, duurde het toch even voordat Glenn de ICT-smaak te pakken kreeg. “Vroeger was ik echt niet zoveel met pc’s bezig. Ik speelde wel altijd graag games, maar het is niet zo dat ik al op vroege leeftijd hardware uit elkaar haalde en weer in elkaar stak.”

“Toen ik moest beslissen over mijn verdere studies, twijfelde ik tussen psychologie en ICT. Uiteindelijk werd ik toch meer getriggerd door die laatste opleiding en gezien de constant veranderende digitale wereld ben ik heel blij met die keuze. De ene week ben ik bezig met een serverproject, de week erna met een mailingproject, dan weer met mobile device management… Die afwisseling maakt het spannend en uitdagend.”

Raspberry Pi: Home Edition

Waar kan Glenn zijn energie in kwijt eens de pc’s en systemen uit staan? “Momenteel woon ik onder een steen (lacht). We zijn al bezig aan ons derde jaar verbouwingen. We hebben een bestaande woning volledig gestript, een nieuwe baksteen tegen de gevel geplaatst… Het is quasi een nieuwbouw eigenlijk. We doen het grootste deel van de werken zelf. Maar het is dus een meerjarenplan geworden.”

“Eens dat allemaal achter de rug is, hoop ik het fitnessen terug op te pikken. Vroeger ging ik bijna elke dag. In tussentijd hou ik me graag bezig met Raspberry Pi’s. Momenteel ben ik met iets bezig om de domotica in huis te controleren via de smartphone. Onlangs heb ik er ook een mediacenter mee uitgebouwd. En als er nog tijd over is, zet ik me graag achter mijn Playstation 4. Mijn favoriete game? Een klassieker: Call of Duty. ”

En wat is jouw IT-ding?

Ben je net als Glenn gepassioneerd door alles wat er in de cloud gebeurt? Of ligt jouw roeping ergens helemaal anders? En heb je interesse in een job bij een lokaal familiebedrijf met kleine en grote kmo’s in de regio Limburg als voornaamste klanten? Wij horen graag welke ICT-vraagstukken jij het liefst tackelt. Bekijk onze jobpagina of solliciteer spontaan.