Binnen jouw bedrijf doet dagelijks belangrijke en gevoelige informatie de ronde. Gegevens die niet voor buitenstaanders bedoeld zijn. Helaas slagen hackers er vaak relatief gemakkelijk in om op de server van een bedrijf te geraken. Meestal via de mailboxen van je medewerkers. Gelukkig maken veilige wachtwoorden een wereld van verschil. Van checken tot ingrijpen: hoe stel je jouw bedrijfsdata veilig?

Hackers slimmer en sneller dan ooit

Het wachtwoord van een computer of een account is de sleutel naar alle data. In een tijdperk waarin informatie zo snel en efficiënt mogelijk moet circuleren, is een sterke beveiliging cruciaal. Maar net omdat het zo snel moet gaan, maken mensen vaak de verkeerde keuze. Ze gebruiken onveilige wachtwoorden en hérgebruiken datzelfde wachtwoord op verschillende plaatsen.

Bovendien worden hackers slimmer, sluwer en meedogenlozer. Ze gebruiken vertrouwd ogende mailadressen of lokken je naar schijnbaar veilige websites om je belangrijkste gegevens te ontfutselen.

Lees ook: veilig mailen op de werkvloer: minieme kost, enorme geruststelling

Veilige wachtwoorden of niet?

Gelukkig zijn er naast de bad guys ook heel wat good guys actief. Zij maken het mogelijk om snel en gratis te checken of en hoe vaak jouw wachtwoorden en die van je medewerkers ergens online circuleren. En dus ook voor het grijpen liggen voor mensen met slechte bedoelingen. Laat je collega’s zeker eens de test doen.

Wat is dan wél een veilig wachtwoord?

Werd je wat ongemakkelijk van het resultaat van de test? Dan is het tijd om in te grijpen. Zelfs als er momenteel geen vuiltje aan de lucht is, doe je er toch best aan om de sterkte van je wachtwoorden te analyseren.

Hoe pak je dat concreet aan?

  • In een van onze vorige blogs kon je al lezen dat een complex wachtwoord niet per se een veilig wachtwoord is. Geef daarom de voorkeur aan wachtzinnen. Het duurt tot soms wel duizend jaar voor een hacker erin slaagt om in te breken.
  • Gebruik verschillende wachtwoorden als je meerdere accounts hebt en pas ze om het x-aantal maanden aan. Zeker wanneer er gevoelige informatie bij komt kijken.
  • Maak gebruik van Multi-factor Authentication. Naast je gewone wachtwoord dien je nog een tweede bevestiging te geven via sms, app… om te kunnen inloggen. Binnen het Microsoft 365-pakket voor bedrijven is dit type beveiliging trouwens standaard ingebouwd.
  • Om overzicht te houden over al deze wachtwoorden, verzamel je ze best samen in één beveiligde wachtwoordmanager. Kies uiteraard ook hier voor een zeer sterk wachtwoord.

Wij beschermen jouw bedrijf tegen binnenkijkers

Ook bij ITC zijn wij tot in de puntjes gewapend tegen digitale piraten. We hebben dus nog heel wat tips en oplossingen in huis om zo’n sterk mogelijke beveiliging op te zetten over jouw hele werkvloer.

Neem jij ook liever het zekere voor het onzekere voor jouw bedrijf? Wij zijn klaar om de handen in elkaar te slaan. Contacteer ons en we laten snel van ons horen.